آزمون هدایت تحصیلی و شغلی

 

هدایت تحصیلی و شغلی چیست؟
یکی از مهمترین موضوعات تاثیرگزار در کیفیت زندگی افراد جامعه انتخاب های مناسب و متناسب در زمینه تحصیل و انتخاب شغل است.
هدایت تحصیلی و شغلی درمراحل مختلف تحصیل میتواند سرنوشت ساز باشد . اولین انتخاب درزمان ورود به دوره دوم متوسطه رخ میدهد.

درایران به دلیل فقدان نظام آموزشی مناسب ،افراد نمی دانند برای چه تلاش میکنند و هدفی ندارند.فقط میدانند که باید درس بخوانند و نمرات عالی کسب کنند و شاگرد اول باشند و رتبه های عالی بدست بیاورند. وقتی دانش آموز از اول دبیرستان در نظام قدیم فارغ التحصیل می شد بر اساس نمرات داوطلب پیشنهاد میشد به رشته ای وارد شود که نمره بالاتری در دروس موثر آن رشته گرفته است.
آیا اگر داوطلبی به هر دلیل شخصی در یک درس مثلا ۲ نمره کمتر میشد دلیل موجهی برای انتخاب یک رشته تحصیلی خاص بوده است؟
آیا اگر داوطلب مشکلی برایش پیش نمی آمد و چند ساعت برای امتحان بیشتر مطالعه میکرد و نمره بالاتری کسب میکرد حالا استعداد داوطلب در آن رشته بوده است. !!؟؟
اگر تفاوت نمره بین دو درس نیم نمره یا کمتر باشد یعنی در آن درسی که کمتر شده ایم ضعیف تریم ؟یا انتخاب مناسبی نیست؟
آیا ازمون سنجش استعداد ،هوش و تیپ شخصیتی میتواند تعیین کند که شما وارد چه رشته ای شوید؟
وقتی ما هدف مشخصی نداریم بدون توجه به ارزش هایمان از کجا متوجه شویم این رشته در آینده ما را به اهدافمان می رساند؟
از کجا متوجه شویم چه مشاغلی را به هیچ وجه نباید انتخاب کنیم و امکان موفقیت بسیار کمی در آن وجود دارد؟
چه معیاری از وضعیت اجتماعی و شغلی جامعه در حال حاضر و در آینده در این سنجش ها لحاظ شده است؟
در نظام آموزشی جدید دانش آموز فارغ التحصیل سال نهم میبایست انتخاب رشته تحصیلی خود را انجام دهد و یک سری آزمون های هدایت تحصیلی مشابه گذشته وجود دارد که در نهایت اولویت بندی از رشته ها را ارایه میکند .
در ادامه این اولویت بندی ،فرم دیگری وجود دارد که بر مبنای نمره بعلاوه ظرفیت هر رشته در هر منطقه اولویت بندی کاملا متفاوتی ارایه میکند .
اگرچه حتی معیار های سنجش و اولویت بندی ارایه شده اولیه در فرم هدایت تحصیلی به بسیاری از ابعاد توجه نکرده است ولی در فرم ثانویه به شما القا میکند که مهم نیست که چه رشته های برای شما مناسب است بر اساس ظرفیت هر منطقه و نمره ای که کسب کرده اید میبایست انتخاب رشته خود را انجام دهید!!!!
در گذشته ما داوطلبان را مجبور به وارد شدن به رشته ای نمیکردیم و یا شرایط را برای انتخاب داوطلب سخت نمیکردیم و فقط بر اساس سنجش هاس صورت گرفته اولویت رشته ها را پیشنهاد میدادیم. و نتیجه آن وضعیت شغلی و تحصیلی کنونی است.
با ایجاد محدودیت ها درانتخاب رشته در نظام آموزشی جدید، نتیجه وضعیت تحصیلی و شغلی در آینده جای تامل دارد.!!
چالش بعدی ما در انتخاب رشته دانشگاه اتفاق می افتد.
برخی ممکن است حتی انتخاب رشته دبیرستان خود را درست انجام نداده باشند!! آیا چون انتخاب درستی انجام نداده اند مجبور به ادامه آن مسیر اشتباه هستند؟
اگر به موقع متوجه انتخاب رشته اشتباه خود شویم میتوانیم در پایان سال دهم یا یازدهم تغییر رشته دهیم.
ولی وقتی پایان سال دوازدهم باشیم و متوجه شده باشیم که اشتباه کردیم میتوانیم از طریق بدون آزمون وارد رشته مناسب خود شویم (غیر از گروه علوم پزشکی که بدون آزمون نیستند) و یا یکسال پشت کنکور بمانیم و در گروه آزمایشی مناسب خود کنکور دهیم.
فراموش نکنیم تغییر رشته هر چه زودتر اتفاق بیفتد اثرات منفی کمتری دارد. بسیاری از افراد در مقاطع کاردانی به کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکترا به دنبال تغییر رشته هستند. برخی افراد در حین تحصیل متوجه نیستند که مسیر را اشتباه میروند و در پایان تحصیلات خود وقتی وارد بازارکار میشوند متوجه اشتباه خود می شوند
فرض کنیم ما رشته دبیرستان خود را درست انتخاب کردیم و هدایت تحصیلی در مقطع نهم به دهم درست باشد،یکی از محدودیت های ما رتبه کنکور ماست که در رشته تجربی باعث میشود ۹۵ درصد به رشته دلخواه خود دست نیابند. اگر رشته ای غیر از علوم تجربی داشته باشیم میتوانیم به رشته مناسب خود وارد شویم حتی اگر رتبه خوبی کسب نکرده باشیم. رشته بسیار مهم تر از شهر و دانشگاه است.ممکن است شهر و دانشگاه مورد علاقه ما نباشدولی بهتر است رشته محور انتخاب رشته انجام دهیم .ورود به اکثر رشته ها(غیر از علوم پزشکی) از طریق پذیرش بر اساس سوابق تحصیلی نیز میتواند رخ دهد هم برای بدون کنکور دانشگاه آزاد و هم صرفا بر اساس سوابق تحصیلی دانشگاه سراسری.
عدم آموزش مناسب،عدم کسب مهارت های لازم،عدم شناخت و درک مناسب نسبت به هدف،عدم متد مناسب درهدایت تحصیلی و شغلی در دبیرستان،وجود محدودیت انتخاب رشته دانشگاه بدلیل رتبه کنکور،قطعا ما را از آن مسیری که به نفع مان است دور می کند.
همان طور که ما برای سلامت جسم خود از پزشک متخصص کمک میگیریم برای سلامت ذهن و روان خود باید به روانشناس مراجعه کنیم و برای هدایت تحصیلی و شغلی خود از مشاور متخصص کمک بگیریم .مشاوره غیر تخصصی با اطرافیان در هیج زمینه ای مورد قبول نیست و چه مساله ای مهمتر از هدایت تحصیلی و شغلی که قرار است بر مبنای اهداف و ارزش هایمان باشد.
به صلاحدید مشاور درصورتی که شناخت نسبت به توانایی ها و ارزش ها ،علایق و انتخاب یک رشته خوب نیاز به آزمون و ارزیابی داشته باشد میبایست آزمون هدایت تحصیلی و شغلی انجام شود.آزمون تخصصی هدایت تحصیلی و شغلی که برپایه استاندارد ها باشد به ندرت وجود دارد. مرکز مشاوره شهداد بهترین آزمون را برای کمک به مشاور جهت تشخیص و شناخت بهتر از مراجع درنظر گرفته است . خود اظهاری مراجع ،آشنایی با رشته ها و مشاغل ،تحلیل ازمون هدایت تحصیلی و شغلی و همچنین دانش و تسلط مشاور نسبت به وضعیت تحصیلی و شغلی در داخل و خارج از کشور و تخمین آن برای سال های اتی میتواند نتیجه ای بی نقص در انتخاب رشته ،شغل و هدف برای شما ایجاد کند
درصورت تمایل جهت رزرو جلسه مشاوره هدایت تحصیلی و شغلی(برای همه مقاطع تحصیلی) به منو رزروسایت مراجعه کنید.
ضمنا آزمون هدایت تحصیلی و شغلی به تشخیص مشاور در همه جلسات و در همه مقاطع تحصیلی با موضوع انتخاب رشته امکان پذیر است.